OGER ICONS | Tommy Wieringa - Bekroond schrijver met bijzondere tegenstellingen

In 2005 brak hij door bij het grote publiek met zijn roman 'Joe Speedboot'. Met de roman ‘Dit zijn de namen’ won hij in 2013 de toonaangevende ‘Libris Literatuurprijs’, ‘Gouden Uil Prijs van de Lezersjury’ en behaalde hij (voor maar liefst 76 weken) de tweede positie in de Nederlandse 'Bestseller 60' lijst. In 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’, waarvan de buitenlandse rechten binnen een week aan 9 landen verkocht waren. Naast getalenteerd schrijver is hij een man gezegend met een goede dosis humor en Nederlandse nuchterheid. Daarom verwelkomen we de naar eigen zeggen ‘aangeklede boer’, al zo’n vijftien jaar graag in de Amsterdamse store. We stellen u graag voor aan de volgende OGER ICON, Tommy Wieringa.

» Gelijk nieuwsgierig geworden?   Bekijk Tommy's favorieten

Internationaal succes

Niet alleen groots in Nederland, dankzij vele vertalingen ook bekend in talloze landen over de hele wereld. Een fijne bijkomstigheid aan deze bekendheid is de reizen die gemaakt mogen worden, met Italië als zijn favoriet. “Voorlezen en signeren in Rome of Milaan is natuurlijk absoluut een traktatie”.
Inspiratie voor een boek is volgens Wieringa een kwestie van geluk hebben. “Het slaat in als een bliksem. In één enkel moment zie je, hel verlicht, het hele verhaal voor je, de tijd daarna heb je nodig om alles weer terug te halen wat je op dat ene moment zo helder hebt gezien. De bliksemschicht, dat is de inspiratie; het schrijven, dat is de arbeid.” Het vormen en uitbreiden van een idee kan jaren vergen. Zo werkt Wieringa momenteel aan een roman waarvoor hij al in 2004 een rechtszaak bezocht en in 2009 onderzoek deed in het buitenland.

 

Tommy Wieringa, liefhebber van rust, ruimte maar ook rugby en comfortabele pakken

 Bekijk Tommy's favorieten

Gesetteld in de polder

Wanneer Wieringa zich niet in het buitenland bevindt kun je hem vinden in de polder boven Amsterdam, waar hij woont met vrouw en kinderen. De stad is voor hem te hectisch, maar bovenal te krap. Het valt niet te ontkennen dat Aruba hierin een belangrijke rol speelt. Wieringa bracht een belangrijk deel van zijn vroege jeugd door op dit Caribische eiland. Zijn herinneringen staan vrijwel allemaal in het teken van de ruimte en leegte daar. "Het witte huis op de heuvel werd omringd door cactussen en divi-divibomen, er waren nauwelijks andere mensen."

Op zijn 9e verhuisde hij terug naar Nederland. Het feit dat Wieringa Nederland nu zijn thuis noemt was niet altijd vanzelfsprekend. Het duurde lang voordat hij de nostalgische illusie dat hij niet in Nederland thuishoorde kon loslaten.
Naar Aruba keert hij nog graag en met enige regelmaat terug. Het succes van zijn romans stelt hem in staat dat te kunnen doen. Op zijn 21e was dat een ander verhaal. Dwalend over het eiland sliep hij ’s nachts tussen de zandvlooien op het strand; een agent joeg hem net zo lang het eiland over tot hij uiteindelijk naar Curaçao vluchtte. Ook naar dat eiland keert hij nog regelmatig terug.

"Ik groeide zo'n beetje op als meisje"

Ook nu, in een dijkhuis in de polder, is er aan ruimte geen tekort. Hij liet een schrijfhuis met uitzicht op de velden bouwen waar hij zich in stilte en afzondering kan richten op het schrijven. Naast deze noodzakelijke concentratie, is het voor hem ook nodig om lichamelijk in goede conditie te zijn om te kunnen schrijven. De manier voor Wieringa om fit te blijven is, enigszins verrassend, de ruige sport rugby. “Ik groeide zo’n beetje op als meisje, op Aruba en in een afgelegen boerderij in Twente, bij de Duitse grens. Brandde wierrook in mijn kamer, las me ongans en schreef veel in mijn dagboek. Ik droeg het gouden sleuteltje van mijn dagboek rond mijn hals – zo’n soort meisje… De explosie van testosteron kwam bij mij wat later. Ik belandde per toeval eens op een rugbyclub, om te kijken, waar een van de spelers eenvoudigweg zei dat ik volgende keer mijn spullen moest meenemen. Dat is wat ik toen maar deed. Ik werd er weerbaarder van en het is het enige dat ik in groepsverband doe. Voor de rest zijn mijn dagen vooral stil en van een gelukzalige eenzaamheid.’

 

Lederen stijlvolle Tom Ford items als aanvulling op Tommy Wieringa's outfits

 

Aangenaam verrast door gedurfde outfits

Gevraagd naar zijn andere bezigheden, haalt hij zijn schouders op. "Dat is alles wat ik doe, geloof ik. Schrijven, doordeweeks meestal vanaf vijf uur ’s morgens, een beetje rugbyen op zondag, mijn vrouw beminnen en mijn kinderen opvoeden. Dat is genoeg." Zo nu en dan is er tijd over voor een afspraak met OGER's Personal Advisor Martijn Vlaming. Als het aan Wieringa ligt, voldoet een comfortabele, eenvoudige en ook veilige outfit. Lachend vertelt hij dat Vlaming hem soms in gedurfde, verrassende kleding hult, waar hij zich tegen eigen verwachting in toch comfortabel in voelt.
Ook voor de OGER ICON shoot legden we Tommy Wieringa in verrassende outfits vast op een prachtige locatie, namelijk de Morren Galleries in Amsterdam.

In de OGER ICON serie kunt u zich wekelijks laten inspireren door Tommy Wieringa in nieuwe winterse sets, die uiteraard stuk voor stuk online & in de winkels beschikbaar zijn. Hij draagt onder andere graag de Italiaanse merken Corneliani, Loro Piana, Attolini en Santoni.

Bekijk al Tommy's favorieten

Morren Galleries

De shoot vond plaats in de Morren Galleries, opgericht in 1993 door Eric Morren. De galerie beschikt over 2 vestigingen op A-locaties: in Amsterdam direct naast het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade 42 en in Utrecht aan de Oudegracht 340 tussen de Dom en het Centraal Museum. Sinds de oprichting vertegenwoordigt Morren Galleries gevestigde kunstenaars en nieuwkomers uit zowel Nederland als de rest van de wereld. Het beleid van de galerie stelt kwaliteit en authenticiteit boven vernieuwing. Met dat motto in gedachten is de stal van kunstenaars geselecteerd en zijn vruchtbare lange termijn relaties opgebouwd.

Morren Galleries is bekend om haar gastvrije en ongedwongen karakter: beide locaties zijn inspirerende plaatsen waar men niet alleen kunst komt kijken of kopen, maar ook bijzondere ontmoetingen heeft met kunstenaars, kunstliefhebbers en collectioneurs. Naast de zes tot acht tentoonstellingen per jaar per locatie, organiseert Morren Galleries regelmatig lezingen, diners, Meet & Greet the Artist-momenten, veilingen en andere events.

La Mer

Niet alleen een goed pak, maar ook een verzorgde huid maakt dat de man goed voor de dag komt. La Mer beauty expert Mariëtte van Spall zorgde voor de fotoshoot met Tommy Wieringa voor de huidverzorging en visagie. Mariëtte: "Voor Tommy Wieringa heb ik als eerste de Treatment Lotion van La Mer aangebracht wat zorgt voor goede hydratatie. Daarna als dagverzorging de Moisturizing Lotion wat luchtig van structuur is en in een handige pompflacon zit waar veel mannen vooral van houden. Deze combi zorgt voor een stralende huid." Mariëtte raadt aan om de huid eens in de zoveel tijd te laten behandelen in de salon. Tijdens zo'n behandeling wordt de huid optimaal gereinigd en verzorgd, maar daarbij is het uiteraard ook een moment van ontspanning. De La Mer salon is gevestigd in de P.C. Hooftstraat 107-109.

Met dank aan Tommy Wieringa, Tin Dujmovic, Eric Morren en Mariëtte van Spall (La Mer beauty expert).


Bekijk hier alle OGER ICONS.