COCKTAIL VOOR DE THUISBLIJVER

COCKTAIL VOOR DE THUISBLIJVER

Als je – al dan niet gedwongen – aan huis bent gekluisterd, maar je wil toch even dat gevoel van een sophisticated man about town ervaren, dan is een cocktail de kortste weg naar succes. Normaal gesproken wip je op een zonnige zomerse avond even langs bar The Vault in het Amsterdamse Waldorf-hotel, Bricks Hooch & Brew in Den Haag, Mr. Mofongo in Groningen of Botanero in Rotterdam; prima adressen om te genieten van je favoriete cocktail terwijl de zon langzaam achter de horizon zakt. Maar in tijden van corona rest er niets anders dan terug te vallen op je eigen thuisbar. De sfeer van een rokerige cocktailbar valt moeilijk te evenaren, maar de smaak van een goeie cocktail heb je volledig in eigen hand.

Het belangrijkste ingrediënt van een thuisbar laat zich raden: drank. Maar welk gereedschap heb je nodig? Waarschijnlijk heb je zonder het te weten de meeste benodigdheden al in huis, zoals een snijplank, een mes, een lepel en een dunschiller. De serieuze cocktailshaker heeft een echt barmes om fruit te snijden. Hij heeft ook een dunschiller van het merk Joseph Joseph om een knappe zeste (schil) voor je Old Fashioned te genereren, maar als ik eerlijk ben: een aardappelschilmesje en de schiller die je gebruikt om komkommers te ontvellen voldoen ook. Wat moet je wel aanschaffen? De basis van elke cocktailbar bestaat uit een shaker. Kies voor de gebruiksvriendelijke Boston Shaker, dat is een mixing glas met een stalen deksel, de zogenaamde tin. Er zijn veel duurdere designshakers op de markt, maar een Boston Shaker van een paar tientjes voldoet meer dan prima. Kies er wel een met een strainer, de zeef. Schaf ook een jigger aan. Dat is de maatbeker waarmee je de hoeveelheid drank afmeet. De meeste jiggers bestaan uit twee kelkjes, als een zandloper. De ene kant heeft een inhoud van 30 milliliter, de andere kant 45 milliliter. En ja, je zou gewoon de huis-tuin-en-keuken-maatbeker van moeder de vrouw kunnen gebruiken, maar zo’n jigger versnelt het cocktailproces enorm, en het werkt een stuk preciezer.

Essentieel om een cocktail daadwerkelijk te ervaren alsof je ‘em net besteld hebt in een hippe hotelbar, is het juiste glaswerk. Niets zo droevig als een knappe cocktail in een sinasglas. Dat is toch een beetje alsof je kerosine in een Moped giet. Zorg sowieso dat je een tumbler, een highball en een martini-glas in de kast hebt staan. Die glazen kun je her en der voor bodemprijzen vinden, maar juist op het glaswerk zou ik niet besparen. Ook niet op het ijs trouwens. Bij de slijter vind je ijsblokjes die langzaam smelten, wat fijn is, want je wil niet dat je gin-tonic snel verwaterd. Er zijn vormen voor grote ijsblokjes, zowel vierkant als rond. Hoe groter de ijsblok, hoe langzamer het smelt. En wat maak je vervolgens? Voor een zonnige, warme dag is er niets zo fris als een Tom Collins. Het is ook nog eens zo ongeveer de eenvoudigste cocktail om te maken. Als volgt: giet 60 milliliter gin, 30 milliliter citroensap en twee eetlepels witte kristalsuiker in een longdrink glas. Goed roeren (met name de suiker moet oplossen), mik er een stapel ijsblokjes erbij en klaar is kees. Salute! 

Arno Kantelberg is hoofdredacteur van Esquire.
Als stijlpastoor van Nederland gidst hij mannen door het mijnenveld van de goede smaak.
Om de week schrijft hij voor OGER als gast-redacteur een stijlrubriek op The OGER Journal.

Terug naar blog